Cześć, mam do was pytanie, co wiecie na temat LHC czyli Wielkiego Zderzacza Hadronów który zostął uruchomiony 10 wrzesnia 2008 o godzinie 9.00? Czy tam protony zaczeły już "wirowac"? Ile tych wiązek ma tam byc? Prosze też o różne inne informacje na temat LHc. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
A właśnie dzisiaj oglądałem program na discovery czy tam discovery science i było o LHC. Jak to działa albo spojrzenie w przyszłość się ten program nazywał. Zobacz na youtube może znajdziesz ten odcinek.
W stopce masz kilka przydatnych linków, niestety - w języku angielskim.
_________________ "Mistrzowska i cudowna jest barwa świętej Alchemii wspaniałej Nauki, tajemnej Filozofii, szczególnej łaski i daru Wszechmocnego: której nigdy nie stworzył trud człowieka, lecz wzięła początek z Nauczania lub Objawienia" [Thomas Norton, The Ordinall of Alchemy]
Wysłany: 2008-09-12, 22:51
tutaj macie kamerki z LHC ;)
http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
na razie wiązka była jedna(albo 2 które się nie zderzały gdyż wiązek nie skupiono), w każdym razie do zderzeń nie dochodziło :) w październiku mają być puszczane wiązki do pierwszych zderzeń.
Tak przy okazji to ja mam pytanie - co się robi z tymi wiązkami nie przeznaczonymi do zderzeń - samopas ich puścić nie można, bo uszkodzenia sprzętu były by pewnie niemałe, a zutylizować ich nie ma jak... przynajmniej ja o tych sposobach nie wiem. wpuszczają do tunelu jakaś tarcze żeby wszystkie protony się powyzderzały?
EDIT
2^8 post, yay :D
_________________ "Mistrzowska i cudowna jest barwa świętej Alchemii wspaniałej Nauki, tajemnej Filozofii, szczególnej łaski i daru Wszechmocnego: której nigdy nie stworzył trud człowieka, lecz wzięła początek z Nauczania lub Objawienia" [Thomas Norton, The Ordinall of Alchemy]
No cóż, czekam z niecierpliwością. Jeżeli 7 TeV to "milowy krok w historii nauki", to co zaczną pisać przed osiągnięciem pełnej sprawności. Jeżeli w ogóle do tego dojdzie, bo juz teraz jacyś konserwatyści zaczynają przebąkiwać o zamknięciu LHC, bo może toto być zagrożeniem dla ludzkości :rotfl: No, mam nadzieję, że ludzie z CERN'u będą na tyle poważni, żeby nie przejmować się takim lobby...
A tak btw mała ciekawostka: Wiecie, że LHC zużywa codziennie tyle prądu co cały szwajcarski kanton?
_________________ "Life is ours, we live it our way"