The Chemical forum - Forum chemiczne

Chemia, Forum chemiczne Strona Główna  
  Chemia, Forum chemiczne
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

mapa
Odpowiedz do tematu Chemia, Forum chemiczne Strona Główna » Chemia, Forum chemiczne » Chemia dla zaawansowanych » Chemia organiczna » Synteza alkanów
Przesunięty przez: Neecze
2009-02-07, 21:07
Synteza alkanów
Autor Wiadomość
Cruz 

Pomoc poza forum: Nie
Wysłany: 2009-02-02, 17:31   Synteza alkanów

Mam pytanie,w owym dziale występują zadania typu:"otrzymaj z węgla propan","otrzymaj z węgla metylobutan","od stanu sodu dojdź do 2-metyloheksan"itp.Moje pytanie brzmi,jak sie do czegos takiego zabrac?od czego zacząć i na co zwracać uwagę aby takie zadanie rozwiązać?

Aliquando 

Pomoc poza forum: Tak
Wysłany: 2009-02-02, 19:26   

Najlepiej syntezą Wurtza.
Zaczynamy od reakcji:

A następnie z powstałego alkanu tworzymy chlorowcopochodną, przy dostępie do światła(koniecznie!!!):

Kolejnym krokiem jest połączenie dwóch chlorowcopochodnych w reakcji np. z cynkiem:

I już mamy inny alkan. Syntezę tą można ciągnąć praktycznie bez końca. Można też otrzymywać alkany o niepażystej liczbie węgli - wtedy otrzymujemy i łączymy ze sobą chlorowcopochodne, które w sumie mają tyle węgli ile ma mieć otrzymywany alkan.

Cruz 

Wysłany: 2009-02-02, 19:59   

Czy to ogólny schemat postępowania przy takich zadaniach?
Nie do końca rozumiem.czy mógłbyś objaśnić tą metodę jeszcze raz przy konkretnym zadaniu np:"od stanu sodu dojdź do 2-metylopentan"?

Neecze 
Administrator
Mistrz Alchemii

Wysłany: 2009-02-02, 20:37   

Cytat:
od stanu sodu dojdź do 2-metylopentan"?

Możesz wytłumaczyć co to znaczy to co wytłuściłem w Twojej wypowiedzi?
"Mistrzowska i cudowna jest barwa świętej Alchemii wspaniałej Nauki, tajemnej Filozofii, szczególnej łaski i daru Wszechmocnego: której nigdy nie stworzył trud człowieka, lecz wzięła początek z Nauczania lub Objawienia" [Thomas Norton, The Ordinall of Alchemy]

Aliquando 

Wysłany: 2009-02-02, 20:38   

Niestety nie mam pojęcia jak dość do 2-metylopentanu od stanu sodu. Nie wiem co to znaczy - napewno jest tak napisane? ( a może od octanu sodu?)
Jeżeli jest to octan sodu to można otrzymać 2-metylopentan w następujący sposób:

-prażenia octanu sodu z wodorotlenkiem sodu:

-następnie synteza podobna jak synteza Wurtza:

Otrzymaliśmy heksan, ale ponieważ 2-metylopentan to jest izomer heksanu, gdy będziesz rysował wzór strukturalny to bedziesz miał w sumie w tym wzorze 6 węgli.

W każdym razie zaprezentowany w moim poprzednim poście ciąg reakcji to właśnie schemat przy tego typu zadaniach (z węgla otrzymaj...). Dla przykładu, jak chciałeś, otrzymam propan - :

Cruz 

Wysłany: 2009-02-02, 20:44   

Taką mam treść zadania na chemii.znaczy to pewnie tyle co:"otrzymaj z sodu 2-metylopentan"

Neecze 
Administrator
Mistrz Alchemii

Wysłany: 2009-02-02, 20:48   

Aby otrzymać z sodu jakiś węglowodór to trzeba by do tego zaprząc jakąś transmutację. Albo czary. Inaczej się nie da. Raczej źle przepisałeś to zadanie.

Aliquando, butan już się nie zbromuje tak jak sobie tego życzysz. W przypadku dwóch różnych bromków w reakcjach typu Wurtza będą powstawały mieszaniny produktów.

(Na marginesie zadania typu "otrzymaj coś z węgla" są bez sensu).
"Mistrzowska i cudowna jest barwa świętej Alchemii wspaniałej Nauki, tajemnej Filozofii, szczególnej łaski i daru Wszechmocnego: której nigdy nie stworzył trud człowieka, lecz wzięła początek z Nauczania lub Objawienia" [Thomas Norton, The Ordinall of Alchemy]

Cruz 

Wysłany: 2009-02-02, 21:00   

Zapewniam Cie Adminie,ze taka treść zadania u mnie na lekcji się pojawila.przy najbliższej okazji spytam babke z chemii czy może być ono tak sformułowane,wszak podobno nawet nauczyciel się czasem myli więc pewnie macie rację.

Aliquando 

Wysłany: 2009-02-02, 21:01   

Neecze napisał/a:

Aliquando, butan już się nie zbromuje tak jak sobie tego życzysz. W przypadku dwóch różnych bromków w reakcjach typu Wurtza będą powstawały mieszaniny produktów.

(Na marginesie zadania typu "otrzymaj coś z węgla" są bez sensu).

Sorry, za offtopic - zadania typu "z węgla coś otrzymaj" to jest ulubione zadanie naszej pani Chemiczki z chemii organicznej :-) Co chwila coś otrzymujemy z węgla na kartkówkach i sprawdzianach .
A dobrze, że mówisz, że dalej się nie da robić tak jak napisałem tej syntezy - teraz już będe wiedział :-P .

Cruz 

Wysłany: 2009-02-02, 21:18   

Przy okazji musze powiedziec,ze fajnie ze są tacy ludzie jak wy-którzy znają się na chemii i pomagają słabszym.szacunek

Noqa 

Wysłany: 2009-02-02, 21:52   

Cytat:
Sorry, za offtopic - zadania typu "z węgla coś otrzymaj" to jest ulubione zadanie naszej pani Chemiczki z chemii organicznej

Ależ to praktyczne :roll:

Może ona się spodziwa, że za pare lat nie będzie już ropy :P

Neecze 
Administrator
Mistrz Alchemii

Wysłany: 2009-02-07, 21:07   

Zadanie można rozwiązać inaczej: wykorzystując jako reakcję kluczową kondensację aldolową acetonu.

O tym jak otrzymać aceton z octanu sodu oraz jak w ogóle dojść do zaplanowania takiej syntezy napisałem tutaj:

http://www.newchemistry.e...-z-octanu-sodu/

Chemia, Forum chemiczne Strona Główna » Chemia, Forum chemiczne » Chemia dla zaawansowanych » Chemia organiczna » Synteza alkanów

Strona Startowa Kliknij i dodaj stronę za DARMO!

Linki:|Matematyk - forum matematyczne|Chemia

2006 - 2010 The Chemical Forum