The Chemical forum - Forum chemiczne

Chemia, Forum chemiczne Strona Główna  
  Chemia, Forum chemiczne
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

mapa
Odpowiedz do tematu Chemia, Forum chemiczne Strona Główna » Chemia, Forum chemiczne » Chemia dla zaawansowanych » Chemia fizyczna » barbotaż gazu ziemnego z CO2 w słupie wody
barbotaż gazu ziemnego z CO2 w słupie wody
Autor Wiadomość
golkaj 

Pomoc poza forum: Nie
Wysłany: 2010-07-30, 12:23   barbotaż gazu ziemnego z CO2 w słupie wody

Witam, mam taki problem: w pionowej rurze wypełnionej wodą jest w pewnym miejscu otwór, przez który do środka dostaje się gaz ziemny z 0,3% CO2. Po przejściu pewnej drogi przez słup wody zbiera się pod korkiem gaz ziemny z zawartością 0,0003% CO2. Interesuje mnie, czy da się teoretycznie oszacować głębokość miejsca, w którym do cieczy dostaje się gaz z CO2.

Zdaję sobie sprawę z komplikacji, temperatura się zmienia (maleje ku górze, rozpuszczalność więc rośnie), ciśnienie ku górze z racji stanu maleje, więc rozpuszczalność pod tym względem maleje. Szukałem jakichś materiałów z inżynierii procesowej o barbotażu ale słabo mi to idzie jeśli chodzi o jakieś porządne wykłady. Nawet nie wiem czy istnieje już stan nasycenia (wykonano tylko jeden pomiar zawartości CO2 w pęcherzu nad wodą).

Jestem zdania że problem jest zbyt skomplikowany do opisania tego konkretnymi równaniami, mógłby ktoś to poprzeć bądź sprostować (to drugie nawet bardziej oczekiwane)?

Wojtas 

Wysłany: 2010-07-30, 12:47   

Cytat:
w pionowej rurze wypełnionej wodą jest w pewnym miejscu otwór, przez który do środka dostaje się gaz ziemny z 0,3% CO2. Po przejściu pewnej drogi przez słup wody zbiera się pod korkiem gaz ziemny z zawartością 0,0003% CO2. Interesuje mnie, czy da się teoretycznie oszacować głębokość miejsca, w którym do cieczy dostaje się gaz z CO2.

Znaczy jak? Jesli nad ciecza zbierasz gaz ziemny ze sladami CO2, to jednak znaczy ze takiego miejsca w cieczy w ktorym CO2 calkowicie zanika nie ma.

Z tym, ze jesli pomiar byl dobry, to i tak w cieczy zostaje 99.9% CO2, wiec metoda dobra ;)

golkaj 

Wysłany: 2010-07-30, 12:51   

Jak sam zauważyłeś część CO2 ulega rozpuszczeniu, zanika skoro wpływa więcej niż się gromadzi przy wylocie. Pytanie czy z tej informacji ile go się rozpuszcza przy znanych mniej-więcej warunkach da się wyznaczyć głębokość iniekcji.

Chemia, Forum chemiczne Strona Główna » Chemia, Forum chemiczne » Chemia dla zaawansowanych » Chemia fizyczna » barbotaż gazu ziemnego z CO2 w słupie wody

Strona Startowa Kliknij i dodaj stronę za DARMO!

Linki:|Matematyk - forum matematyczne|Chemia

2006 - 2010 The Chemical Forum