Witam
Stoję przed problemem zakupu nadsiarczanu sodu B327, jednak zauważyłem, że na niektórych aukcjach wpisze "środek wolny od amoniaku" a na niektórych nie ma tej informacji. Więc postanowiłem zapytać sprzedającego na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=1163053196 czy środek posiada amoniak. Dostałem odpowiedź "Wedlug swiadectwa jakosci naszego dostawcy całkowita zawartość azotu (w tym amoniaku) wynosi 0,01 %(m/m)". Jako, że chemia to nie moja branża to nic mi to nie mówi. Chcę wykonać 1,5L roztworu i podczas trawienia miedzi podgrzewać go do temperatury 45*C. Proszę mi powiedzieć czy jest to dużo czy mało. Czy taka ilość może być szkodliwa dla zdrowia podczas przebywaniu w pomieszczeniu niewentylowanym i zapewne wdychaniu oparów. Może dla pewności lepiej kupić taki na którym pisze, że jest wolny od amoniaku?
Pozdrawiam
Daniel
Pomoc poza forum: Nie Pomógł: 164 razy Wiek: 25 Posty: 3705 Skąd: Toruń, UMK
Wysłany: 2010-07-29, 18:40
Nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia. Po prostu podaje się takie wartości jako miarę zanieczyszczeń w danym preparacie.
No chyba, że z pewnych względów musisz mieć produkt o bardzo wysokim stopniu czystości (np. jeśli śladowe ilości amoniaku miały by w czymś przeszkadzać).
_________________ "Mistrzowska i cudowna jest barwa świętej Alchemii wspaniałej Nauki, tajemnej Filozofii, szczególnej łaski i daru Wszechmocnego: której nigdy nie stworzył trud człowieka, lecz wzięła początek z Nauczania lub Objawienia" [Thomas Norton, The Ordinall of Alchemy]
Dzięki za szybką odpowiedź. Myślę, że nie jest wymagany wysoki stopień czystości. Zastanawiam się jednak, dlaczego niektóre produkty są tego amoniaku pozbawione, jeśli on nie wpływa na zdrowie.