The Chemical forum - Forum chemiczne

Chemia, Forum chemiczne Strona Główna  
  Chemia, Forum chemiczne
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

mapa
Odpowiedz do tematu Chemia, Forum chemiczne Strona Główna » Chemia, Forum chemiczne » Chemia w szkole i pracy » Chemia i szkoła » jakie studia po mat-fiz-chem?
Przesunięty przez: Neecze
2010-06-04, 22:20
jakie studia po mat-fiz-chem?
Autor Wiadomość
ada242 

Wysłany: 2010-06-04, 22:09   jakie studia po mat-fiz-chem?

Witam. Mam 15 lat, kończę gimnazjum i zastanawiam się nad wyborem liceum, a właściwie profilu, bo liceum już wybrałam. Chcę iść do VI Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. :-D Są tam 3 interesujące mnie profile: mat-fiz-chem, bio-chem-fiz i mat-fiz-inf. Najbardziej podoba mi się ten pierwszy tylko nie mam pojęcia co mogę robić później... :-/ Który radzicie wybrać? Pomóżcie.

:arrow: http://kochanowski.radom.net/info/index2.html

Szwadron 
Mangozbol

Wysłany: 2010-06-05, 00:21   

Wszystko zależy co chcesz robić później... Najlepiej przejrzyj dostępne opcje na perspektywy.pl Zahacz się o to co Cię interesuje i sprawdzaj opisy kierunków na stronach uczelni... Ewentualnie podczep się pod forum biologów albo matematyków i popytaj jak wyglądają określone studia.

jossef 

Wysłany: 2010-06-05, 21:06   

sprzedawać w spożywczym robić doktorat z teologii społecznej.

przecież liceum do niczego nie zobowiązuje . . .

ina 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-06-06, 16:11   

:-)
to zależy co chcesz potem robić, na jaką uczelnię się potem chcesz wybrać; czy będzie to medycyna czy politechnika (uniwersytet)?
ja szukałam po gimnazjum szkoły LO o profilu biol -chem - nie chciałam żadnych dodatków, typu matematyka, fizyka - ok, dostałam się profil mój wymarzony profil:D
ale ... pierwszego września okazało się, że mam dodatkowo fizykę (bo wychowawcą okazał się fizyk) i matematykę poszerzoną, bo fizyka nie poradzi sobie bez matmy - tak więc dostałam niechciany komplet szczęścia ;-]
przez 3 lata LO okazało się, że biologia (mój ulubiony przedmiot w gimnazjum) był najgorzej prowadzony (beznadziejny nauczyciel :-/ ) i zniechęciło mnie to do dalszego rozwoju w tym kierunku - wybrałam fizę, matmę i chemię - ironia losu ;-)
przemyśl jeszcze raz profile, może zrób "wywiad środowiskowy" w szkole, sprawdź przy których nauczycielach jest możliwość rozwoju, którzy nauczyciele, z jakich przedmiotów są chętni do pomocy, współpracy i dopiero wtedy podejmij decyzję
życzę powodzenia w wyborze profilu :->

krixor 

Wysłany: 2010-06-18, 20:52   

wybrałem taki sam kierunek w liceum i później poważnie myślę nad AGH'em albo jakąś polibudą. Konkretnie jestem nakierowany na geologię :)

ada242 

Wysłany: 2010-06-18, 22:45   

Mój problem polega na tym, że ja nie mam pojęcia co chcę robić... :-|
Chodzi mi przede wszystkim o jakieś propozycje, co można robić po takim profilu. :-)

ina 

Wysłany: 2010-06-20, 16:02   

profil ma na celu rozwinięcie Twoich zainteresowań - czy tak będzie przekonasz się (niestety) dopiero po wyborze profilu - dopiero dobrze zdana matura gwarantuje dobry start na dobrej uczelni.
Rozszerzony biol - chem pozwoli Ci na kierunki z tym związane, np. chemia, biologia (różne odmiany i połączenia) na uniwersytecie i politechnice oraz wszelkie różnorodności na akademii medycznej - od analityki, po biotechnologię aż do farmacji lub akademii wychowania fizycznego ( tu raczej tylko biologiczne kombinacje, np fizjoterapia)
Po rozszerzeniu matematycznym - politechniki, uniwerki, akademie med i AWF aż do akademii ekonomicznej.
A może zapoznaj się i przejrzyj oferty wyższych uczelni - co oferują, może jakieś fajne prace badawcze, granty itp. - może coś Cię skusi ;-) i pomoże podjąć decyzję:-)

ada242 

Wysłany: 2010-06-20, 16:23   

a znacie może jakiś sympatyczny, dobrze lub bardzo dobrze płatny zawód wiążący się z tym profilem?? :-D byle nic z biologią, za którą nie przepadam... :-P

ina 

Wysłany: 2010-06-20, 16:31   

hmmm....co oznacza dobrze?? to dość względne pojęcie:-)
w Polsce?? kiepsko, wydaje mi się, że jeszcze nie jesteśmy na tyle rozwinięci gospodarczo żeby były dobrze płatne zawody dla ścisłowców - naukowców (może kiedyś będziemy, ale to czas pokaże ;-) )
ale zawsze dobrze znać języki i można poszaleć za granicą :-D

ada242 

Wysłany: 2010-06-20, 16:45   

Miałam na myśli jakiś przyszłościowy zawód :)

MadChemist
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-20, 17:04   

Żaden zawód po skończeniu takich kierunków nie jest przyszłościowy. Na studia zagranicę albo zmuś się do biologii i idź na medycynę. Chociaż po medycynie też ciężko specjalizację zrobić... :->

qwasi 

Wysłany: 2010-06-20, 19:27   

ciężko to pojęcie wzgledne :D, poza tym UE daje spore możliwości zwłaszcza jak brakuje jakiś lekarzy a znasz dobrze angielski to problemu nie ma

ale cóż każdy chce byc chirurgiem i później tak to się kończy

ada242 

Wysłany: 2010-06-20, 21:07   

No właśnie mi chodzi o nie medycynę...

Chemia, Forum chemiczne Strona Główna » Chemia, Forum chemiczne » Chemia w szkole i pracy » Chemia i szkoła » jakie studia po mat-fiz-chem?

Strona Startowa Kliknij i dodaj stronę za DARMO!

Linki:|Matematyk - forum matematyczne|Chemia

2006 - 2010 The Chemical Forum