Wysłany: 2010-06-04, 22:09 jakie studia po mat-fiz-chem?
Witam. Mam 15 lat, kończę gimnazjum i zastanawiam się nad wyborem liceum, a właściwie profilu, bo liceum już wybrałam. Chcę iść do VI Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. Są tam 3 interesujące mnie profile: mat-fiz-chem, bio-chem-fiz i mat-fiz-inf. Najbardziej podoba mi się ten pierwszy tylko nie mam pojęcia co mogę robić później... Który radzicie wybrać? Pomóżcie.
Wszystko zależy co chcesz robić później... Najlepiej przejrzyj dostępne opcje na perspektywy.pl Zahacz się o to co Cię interesuje i sprawdzaj opisy kierunków na stronach uczelni... Ewentualnie podczep się pod forum biologów albo matematyków i popytaj jak wyglądają określone studia.
_________________ Only My Railgun Can Shot It!!!
jossef Pomógł: 34 razy Wiek: 23 Posty: 166 Skąd: gdańsk
Wysłany: 2010-06-05, 21:06
sprzedawać w spożywczym robić doktorat z teologii społecznej.
to zależy co chcesz potem robić, na jaką uczelnię się potem chcesz wybrać; czy będzie to medycyna czy politechnika (uniwersytet)?
ja szukałam po gimnazjum szkoły LO o profilu biol -chem - nie chciałam żadnych dodatków, typu matematyka, fizyka - ok, dostałam się profil mój wymarzony profil:D
ale ... pierwszego września okazało się, że mam dodatkowo fizykę (bo wychowawcą okazał się fizyk) i matematykę poszerzoną, bo fizyka nie poradzi sobie bez matmy - tak więc dostałam niechciany komplet szczęścia ;-]
przez 3 lata LO okazało się, że biologia (mój ulubiony przedmiot w gimnazjum) był najgorzej prowadzony (beznadziejny nauczyciel ) i zniechęciło mnie to do dalszego rozwoju w tym kierunku - wybrałam fizę, matmę i chemię - ironia losu
przemyśl jeszcze raz profile, może zrób "wywiad środowiskowy" w szkole, sprawdź przy których nauczycielach jest możliwość rozwoju, którzy nauczyciele, z jakich przedmiotów są chętni do pomocy, współpracy i dopiero wtedy podejmij decyzję
życzę powodzenia w wyborze profilu
profil ma na celu rozwinięcie Twoich zainteresowań - czy tak będzie przekonasz się (niestety) dopiero po wyborze profilu - dopiero dobrze zdana matura gwarantuje dobry start na dobrej uczelni.
Rozszerzony biol - chem pozwoli Ci na kierunki z tym związane, np. chemia, biologia (różne odmiany i połączenia) na uniwersytecie i politechnice oraz wszelkie różnorodności na akademii medycznej - od analityki, po biotechnologię aż do farmacji lub akademii wychowania fizycznego ( tu raczej tylko biologiczne kombinacje, np fizjoterapia)
Po rozszerzeniu matematycznym - politechniki, uniwerki, akademie med i AWF aż do akademii ekonomicznej.
A może zapoznaj się i przejrzyj oferty wyższych uczelni - co oferują, może jakieś fajne prace badawcze, granty itp. - może coś Cię skusi i pomoże podjąć decyzję:-)
hmmm....co oznacza dobrze?? to dość względne pojęcie:-)
w Polsce?? kiepsko, wydaje mi się, że jeszcze nie jesteśmy na tyle rozwinięci gospodarczo żeby były dobrze płatne zawody dla ścisłowców - naukowców (może kiedyś będziemy, ale to czas pokaże )
ale zawsze dobrze znać języki i można poszaleć za granicą
Żaden zawód po skończeniu takich kierunków nie jest przyszłościowy. Na studia zagranicę albo zmuś się do biologii i idź na medycynę. Chociaż po medycynie też ciężko specjalizację zrobić...
qwasi Pomógł: 63 razy Wiek: 20 Posty: 497 Skąd: Rumia Warszawa
Wysłany: 2010-06-20, 19:27
ciężko to pojęcie wzgledne :D, poza tym UE daje spore możliwości zwłaszcza jak brakuje jakiś lekarzy a znasz dobrze angielski to problemu nie ma
ale cóż każdy chce byc chirurgiem i później tak to się kończy